NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

                                                        Vijesti
Nova knjiga Rada Jovanovića, IZ CRVENE BANOVINE                   

 
NOVO IZ AGORE

Ovih dana se u izdavačkoj kući AGORA pojavila nova knjiga erotskih aforizama Rada Jovanovića pod nazivom IZ CRVENE BANOVINE.
Na 150-ak stranica autor iznosi zapažanja o braku, ženama, muškarcima, ljubavnicima, sopstvenim i tuđim erotskim jadima… potpomognuta izvrsnim karikaturama Nikole Otaša.
Recenzenti knjige su : Slobodan Simić i Vitomir Teofilović.

 
                       Dani humora i satire Vuko Bezarević                          

Na manifestaciji XXIV Dani humora i satire „Vuko Bezarević“ u Pljevljima od 16-20. juna 2010. godine upriličen je bogat program (humorističko-satirična druženja, kabare, izložba karikatura, pozorišna predstava, rok koncert...)
Svečano veče je održano u subotu 19.06.2010. god. u 20,00 časova u Domu vojske u Pljevljima koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.
Organizatori su tokom večeri uručili nagrade:


1. Gran pri "Risto Pejatović" za karikaturu je dobio Savo Babić iz Loznice.
2. Nagradu "Vuko Bezarević" za najbolju satiričnu priču je dobila Radmila Stojković- Knežević iz Budve za priču  "Volio bih da sam džip".
3. Nagrada TIPAR, ove godine za životno djelo, je otišla u ruke ekipi iz čuvenog Crnogorskog radio i televizijskog humorsistično-satiričnog šoua THE BOOKS OF KNJIGE.

U programu su učestvovali književnici - satiričari: Aleksandar Baljak, Aleksandar Čotrić  i Savo Martinović (Beograd),Vladimir Mićković (Podgorica ), Dragan Koprivica  (Nikšić ), Sabahudin Hadžialić (Sarajevo), Zoran Raonić, Milorad Joknić i Dejan Miličić (Pljevlja) i Radmila Knežević (Budva), dramski umjetnici: Jelica Sretenović , Caci Mihajlović, Petar Mihajlović i Tanja Bošković (Beograd) i Simo Trebješanin (Podgorica).
Voditeljka programa je bila: Ivona Čović
(Podgorica). 

           Vladimir Bulatović  Vib- najbolji satiričar svih vremena         

BEOGRAD, 13. juna (Tanjug) - Srpski satiričar Vladimir Bulatović Vib (1931-1994) proglassen je, u anketi međunarodnog časopisa za humor, satiru i karikaturu "Nosorog" u Banjaluci,  za najboljeg satiričara svih vremena, saopštilo je danas Udruženje književnika Srbije.
    Najbolji satiričari u pet kategorija proglašeni su na osnovu glasova pisaca humora i satire iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.
Druga pozicija pripala je Stanislavu Ježi Lecu iz Poljske (1909-1966), a treće mesto srpskom satiričaru Aleksandru Baljku (56) iz Beograda.
   Baljak je proglašen i za najboljeg živog satiričara na "srpsko-hrvatsko-bošnjačko-crnogorskom kulturnom području", a i druge dve najviše pozicije u toj kategoriji pripale su satiričarima iz Srbije.
   Aleksandar Čotrić iz Beograda (44) zauzeo je drugo mesto, a Rade Jovanović (71) iz Užica treće mesto u kategoriji najboljih živih satiričara u regionu.
   Tu trojicu autora njihove kolege sa teritorije bivše Jugoslavije smatraju i najboljim satiričarima u Srbiji, s tim što Baljak i Čotrić dele prvo mesto, a sledi ih Jovanović.
   Autori koji imaju uvid u satiričarsko stvaralaštvo u BiH za najbolje na teritoriji Federacije odredili su Bojana Bogdanovića iz Zenice, Ekrema Macića iz Konjica i Ismeta Salihbegovića iz Sarajeva.
   U Republici Srpskoj to priznanje podelili su na prvom mestu Miladin Berić iz Banjaluke i Jovo Nikolić iz Koraja, kod Ugljevika, dok je drugo mesto pripalo Goranu Kljajiću, takođe iz Banjaluke.
   U saopštenju se dodaje da će svim laureatima tog priznanja redakcija lista "Nosorog" dodeliti prigodne plakete.

                                         Veče aforizama u Velesu                                       

U srijedu 09.06.2010.godine u organizaciji opštine Veles i Gradske biblioteke Goce Delčev u Likovnom salonu u Velesu, održana je manifestacija Veče aforizama. Učestvovali su aforističari Vasil Tolevski, Risto Filčevski, Kostadin Ustapetrov i Đorđi Panov kao i aforističari iz Velesa: Mihajlo Andreev, Olga Novačeva, Kire Vasilevski i Atanas Krlevski.

Ovakva manifestacija se po prvi put održava u gradu kulture Velesu i ubuduće planira se da postane tradicionalna.

A. K.
        Rezultati ankete humoristično-satiričnog lista NOSOROG      

Prema anketi banjalučkog satiričnog lista „Nosorog“, a na osnovu glasova pisaca humora i satire ovdašnjih prostora, proglašeni su najbolji satiričari u pet kategorija.

KATEGORIJA – 1
NAJBOLjI (živi) SATIRIČAR na srpsko-hrvatsko-bošnjačko-crnogorskom kulturnom području:


1. mjesto, ALEKSANDAR BALjAK
2. mjesto, ALEKSANDAR ČOTRIĆ
3. mjesto, RADE JOVANOVIĆ

KATEGORIJA – 2
NAJBOLjI (živi) SATIRIČAR u SRBIJI:


1. mjesto, ALEKSANDAR ČOTRIĆ i ALEKSANDAR BALjAK
3. mjesto, RADE JOVANOVIĆ

KATEGORIJA – 3
NAJBOLjI (živi) SATIRIČAR u Federaciji BiH:


1. mjesto BOJAN BOGDANOVIĆ i EKREM MACIĆ
3. mjesto, ISMET SALIHBEGOVIĆ

KATEGORIJA – 4
NAJBOLjI (živi) SATIRIČAR u REPUBLICI SRPSKOJ:


1. mjesto, MILADIN BERIĆ i JOVO NIKOLIĆ
3. mjesto, GORAN KLjAJIĆ

KATEGORIJA – 5
NAJBOLjI (živi ili ne) SATIRIČAR (bilo odakle):


1. mjesto VLADIMIR BULATOVIĆ VIB
2. mjesto, STANISLAV JERŽI LEC
3. mjesto, ALEKSANDAR BALjAK

Svi pobjednici, odnosno svi koji su zauzeli jedno od prva tri mjesta, dobiće diplome (Izuzetak su velikani iz prošlosti).

                       Osmi Satira fest u Beogradu 7. i 8. oktobra                      

Uprava Beogradskog aforističarskog kruga na sjednici održanoj 26. maja odlučila je da Osmi međunarodni “Satira fest” bude održan 7. i 8. oktobra u Beogradu, u znaku obilježavanja sto pedeset godina od rođenja Antona Pavloviča Čehova.

Narednih dana biće raspisan konkurs u kategorijama: aforizma, satirične priče i pjesme. Autori će moći konkurisati samo sa radovima koji su napisani između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg “Satira festa".
U žiriju festivala radiće: Aleksandar Baljak, Jovo Nikolić, Aleksandar Čotrić, Slobodan Simić i Dušan Puača.

        Završen XI Crnogorski festival humora, satire i karikature      

U prepunoj sali Centra za kulturu u Danilovgradu, u subotu – 15. maja, održano je završno veče XI Crnogorskog festivala humora, satire i karikature. Svojim humorističkim i satiričnim ostvarenjima predstavili su se: Dušan Đurišić, Savo Martinović, Dragutin Minić Karlo, Radomir Racković, Ilija Lakušić, Bojan Bogdanović, Dragan Koprivica, Veljko Rajković, Milinko Bojat,  Dragan Sklender Pele, Vladimir Mićković i Dejan Tofčević.

Publika je istinski osjetila dah duha, pa je nastup svakog od humorista i satiričara pratila gromoglasnim smijehom i salvama aplaauza.

Prije održavanja žavršne večeri, Žiri za dodjelu nagrada i priznanja odlučio je da nagrade i priznanja dobiju: Dušan Đurišić – priznanje „Pavle Đonović“, za životno djelo; Ilija Lakušić - za najbolju satiričnu priču; Milan Todorov, iz Petrovaradina, i Zoran T. Popović, iz Pančeva, ravnopravno - za najbolje aforizme; Mirko Zulić – za najbolju karikturu na temu GRIP.

Žiri je nagrade za aforizme, satiričnu priču i karikaturu dodijelio po Konkursu raspisanom 19. marta. Aforizmi i satirične priče slali su se pod šifrom.

U okviru Festivala štampan je sedmi broj humorističko-satiričnog lista ŽUČ.
                                                                                                  Veljko Rajković

              Drugo izdanje knjige aforizama KRATKO I KASNO              
   Novo iz AGORE     Novo iz AGORE   
Drugo izdanje knjige aforizama
Radeta Jovanovića

KRATKO I KASNO


Kod nas su retka druga izdanja knjiga uopšte, a kamoli knjiga aforizama.  Nakon drugog izdanja knjige Aleksandra Baljka, u ediciji NOVA SATIRA izdavačke kuće AGORA, iz štampe se pojavilo i drugo izdanje knjige aforizama Rada Jovanovića KRATKO I KASNO. Za dvije  godine knjiga je dobila dvije najznačajnije nagrade iz oblasti satire, nagradu «Radoje Domanović» i nagradu  «Đorđe Fišer».

Kao retko ko u nas Rade Jovanović jasno misli i uverljivo kazuje satirični aforizam. To su žive reakcije na svijet koji je obrnut naopačke. Dramatična i tragična društvena previranja, važni i neočekivani događaji i prelomna zbivanja, praćena su uzavrelim reakcijama satiričara...

O aforizmu Radeta Jovanovića, napisali su:

U Jovanovićevoj satiri prepliću se dnevni događaji i istorijska zbrka kao deo apsurdne drame, kao kasapski vodvilj. Autor prati bezobzirnu vlast, na jednoj, i nevolje, patnje i muke podanika, na drugoj strani- prepoznajući poremećaje u skali vrednosti i u suštini odnosa suprotstavljenih grupacija kao svetova sa različitim uporištem. U vidnom polju aforističara našla se politička zajednica u kojoj suvereno vladaju nasilje, destrukcija i poraz istorijske svesti...

Ratko Božović

Jovanović se svakom svojom rečenicom protivi vladajućim nazorima, običajima i moralu. Oštro i duhovito replicira i kad nije direktno pomenut. Otkad je odlučio da cilja samo jedan centar, on ne zna za promašaje.

Aleksandar Baljak

Aforizam koji neguje Rade Jovanović prožet je osobenom atmosferom, onom koja istovremeno oslikava naše specifične psihološke i socijalne crte, ali i jedno posebno osećanje trenutka u kojem se te crte ispoljavaju.

Miroslav Egerić

Rade Jovanović ima čitav niz britkih, ubitačnih i, nažalost, tačnih aforizama o našem nacionalnom karakteru, ili, tačnije, o onoj tamnoj strani našeg mentaliteta, koju ne želimo da vidimo, a još manje da prihvatimo kao svoju. Ovaj naš aforističar nepogrešivo i precizno zapaža, i, ujedno, nemilostdno žigoše mnoge od naših najvećih mana.

Žarko Trebješanin
                      Zbornik aforizama LEPOTA JE PROLAZNA                    

U izdanju Visoke škole elektrotehnike i računarstva  i Beogradskog aforističarskog kruga, ovih dana se pojavio zbornik aforizama o muško-ženskim odnosima koji obuhvata 24 autora. Naziv knjige je  “Lepota je prolazna” a priredio ju je Dušan Puača.

U knjizi su predstavljeni: Aleksandar Baljak, Aleksandar Čotrić, Rade Jovanović, Jovo Nikolić, Milan Todorov, Milan Beštić, Slobodan Simić, Vesna Denčić, Zoran T. Popović, Dušan Puača, Aleksandar Novaković, Bojan Ljubenović, Dejan Milojević, Dragan Šušić, Dragutin Minić Karlo, Đorđe Otašević, Milko Grbović, Miroslav Sredanović, Rade Petković, Rastko Zakić, Savo Martinović, Veselin Mišnić Lari, Vitomir Teofilović i Vladimir Jovićević Jov.

Prema riječima priređivača biće nastavljeno sa organizovanjem tematskih književnih večeri i štampanjem ovakvih knjiga i u narednom periodu. 

                Održan 7. Festival humora i satire Bijeljina 2010.                

U prepunoj velikoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić“ u Bijeljini, 9. aprila je održan 7. Međunarodni festival humora i satire „Bijeljina 2010“.

Bila je to smotra i susret poklonika pisane riječi iz nekoliko država. U više od dva sata programa smjenjivali su se majstori humorističko-satirične riječi: Basil Tolevski, Jovo Nikolić, Dragan Rajičić, Aleksandar Čotrić, Rade Đergović, Mitar Mitrović, Savo Martinović, Stevan Kojić, Srđan Dinčić, Miladin Berić, Živko Vujić, Bojan Bogdanović, Ekrem Macić, Milan J. Mihajlović, Borislav Bogdanović, Raboš Rakijaveli, Milad Obrenović, Ranko Lalović, Slobodan Živanović, Dragan Ilić, Momčilo Koprivica, Nenad Ćorilić, Ljubomir Ćorilić, Stanislav Tomić, Dragutin Jokić i Grujo Lero, uveseljavajući prisutnu publiku koja ih je zdušno pozdravljala aplauzima i spontanim reakcijama smijeha.

Na ovoj manifestaciji promovisan je i Zbornik aforizama i satirično-humorističnih pjesama pod nazivom "Pljačka im materina", koji predstavlja  zbirku radova sa prošlogodišnjeg festivala, priređenu od strane Gruje Lere.Ovaj zbornik objavio je međunarodni časopis za satiru, humor i karikaturu "Nosorog" iz Banjaluke, a odštampan je u "Grafosemberiji", dan uoči 1. aprila - Svjetskog dana šale.     
Prema ocjenama publike i učesnika susreta stiče se utisak da je Festival u odnosu na prethodne godine naparavio veliki pomak u svim segmentima organizacije.

        Mitar Mitrović - dobitnik nagrade Milovan Ilić Minimaks        

Na konkurs Četvrtog međunarodnog festivala za humor i satiru “Milovan Ilić Minimaks” koji je raspisan povodom svjetskog Dana šale stiglo je preko hiljdu radova od više stotina autora iz zemlje i inostranstva saopštio je žiri u sastavu: mr Jovan Mihajilo, predsjednik, Dragan Milošević, član i Stojan Simić Krpica, član.

Nagradu “Milovan Ilić Minimaks” dobili su:
Mitar Mitrovic iz Beograda – prva nagrada
Živko Đuza iz Mrkonjic Grada – druga nagrada
Veselin Gajdaševic iz Feketica – treća nagrada

Festival je održan u organizaciji Scene kreativnih umjetnika u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku prvog aprila ove godine.

                            Rezultati konkursa iz Mrkonjić Grada                          

KONKURS HUMORA I SATIRE
POVODOM PRVOG APRILA
DANA ŠALE I ZBILjE 2010. GODINE
NA TEMU
''ŠTA NAM MOGU SVJETSKE PANDEMIJE''?

 
ZLATNI AFORIZAM

MILADIN BERIĆ- BANjA LUKA
ĐURA ŠEFER SREMAC – RUMA

POZLAĆENI AFORIZAM

ŽIVKO ĐUZA – PODRAŠNICA, MRKONjIĆ GRAD
RADE ĐERGOVIĆ – ŠABAC
BOJAN BOGDANOVIĆ – ZENICA
DEJAN TOFČEVIĆ – PODGORICA
ĐORĐE LATINOVIĆ – GRADIŠKA
LjUBOMIR VUJOVIĆ – BEOGRAD
NINUS NESTOROVIĆ – NOVI SAD
SLAVOMIR VASIĆ – ALEKSINAC
SLOBODAN JANKOVIĆ - BANjA LUKA
VELjKO RAJKOVIĆ – PODGORICA

NAJIZAZOVNIJI AFORIZMI

JOVO NIKOLIĆ – KORAJ KOD LOPARA
MIĆO SAVANOVIĆ – UZVIL, ŠVAJCARSKA
ŽELjKO MARKOVIĆ - ČAČAK
ALEKSANDAR ČOTRIĆ – BEOGRAD
EKREM MACIĆ – GORNjE POLjE, KONjIC
VIDA NENADIĆ – VELIKO ZABUČJE, BELA ZEMLjA
ŽIVKO VUJIĆ – BANjA LUKA
MILAN TODOROV – PETROVARADIN
ĐURA ŠEFER SREMAC – RUMA
MARIJA ROŽIĆ – MRKONjIĆ GRAD
MIROSLAV V.ČAVIĆ – MRKONjIĆ GRAD
JOVAN MARKOVIĆ – BANjA LUKA
RADOVAN BERIĆ – PRIJEDOR
NIKOLA Č.PEŠIĆ - NIŠ
SRĐAN JOVANOVIĆ – VLADIČIN HAN
DINKO OSMANČEVIĆ – BANjA LUKA
MITAR MITROVIĆ - BEOGRAD

SATIRIČNA PRIČA
NAJBOLjA SATIRIČNA PRIČA


SLOBODAN JANKOVIĆ – BANjA LUKA

NAJTAČNIJA SATIRIČNA PRIČA

RANKO PIVLjANIN  - BEOGRAD
ALEKSANDAR ČOTRIĆ - BEOGRAD

PROROČKA SATIRIČNA PRIČA

DEJAN TOFČEVIĆ – PODGORICA
ĐURA ŠEFER SREMAC - RUMA

NAJISKRENIJA SATIRIČNA PRIČA

ĐURA ŠEFER SREMAC – RUMA
IVANA ZAJIĆ – KRUŠEVAC
MILAN TODOROV – PETROVARADIN

NAJDUHOVITIJA SATIRIČNA PRIČA


MIROSLAV V.ČAVIĆ – MRKONjIĆ GRAD
MARIJA ROŽIĆ – MRKONjIĆ GRAD
RADOVAN BERIĆ – PRIJEDOR

 EPIGRAMI
NAJBOLjI EPIGRAM


VELjKO RAJKOVIĆ – PODGORICA

NADUHOVITIJI EPIGRAM

STEVAN KOJIĆ – NOVI SAD
RADOVAN BERIĆ – PRIJEDOR

NAJDISKRETNIJI EPIGRAM

ŽELjKO MARKOVIĆ – ČAČAK
ĐURA ŠEFER SREMAC – RUMA
CLOBODAN JANKOVIĆ – BANjA LUKA
MIROSLAV V.ČAVIĆ - MRKONjIĆ GRAD
MIĆO SAVANOVIĆ – UZVIL

 AKROSTIH
NAJBOLjI AKROSTIH


ŽIVKO VUJIĆ – BANjA LUKA
ĐURA ŠEFER SREMAC – RUMA

NAJDISKRETNIJI AKROSTIH

MIROSLAV V.ČAVIĆ – MRKONjIĆ GRAD
RADOVAN BERIĆ - PRIJEDOR

SATIRIČNA PJESMA
NAJBOLjA SATIRIČNA PJESMA


MILADIN BERIĆ – BANjA LUKA

NAJORIGINALNIJA SATIRIČNA PJESMA

ĐURA ŠEFER SREMAC – RUMA
STEVAN KOJIĆ - NOVI SAD

NAJDUHOVITIJA SATIRIČNA PJESMA

MILAN TODOROV – PETROVARADIN

NAJOPTIMISTIČNIJA SATIRIČNA PJESMA

MIROSLAV V.ČAVIĆ – MRKONjIĆ GRAD

NAJISKRENIJA SATIRIČNA PJESMA

LjUBIŠA JOVAN IVANOVIĆ – STOPARAC, ŠABAC

POZORIŠNI KOMAD

ĐURO ŠEFER SREMAC – RUMA

BASNE, VICEVI I ŠALE

ĐURO ŠEFER SREMAC - RUMA
            Jovo Nikolić pobjednik Festivala komičnog i kritičnog          


Dio publike na Smejadi 2010.

U Banjaluci  је 1. aprila 2010. godine u zgradi  Kulturnog centra Banski Dvor, održan drugi po redu Festival komičnog i kritičnog "Smejada".

Na ovogodišnjem festivalu su učestvali: Bojan Bogdanović (Zenica), Ekrem Macić (Konjic), Vladica Milenković (Paraćin, Srbija), Jovo Nikolić (Koraj), Živko Đuza (Mrkonjić Grad), Zoran Grulić i Goran Vuković (Prnjavor), Gojko Mandić, Ernest Bučinski, Živko Vujić i Drago Vrućinić (iz Banjaluke).

Donji red: E. Macić, B. Bogdanović, V. Milenković;
drugi red: G. Mandić, J. Nikolić, Ž. Vujić, G. Vuković, Z. Grulić,
Ž. Đuza, D. Vrućinić, E. Bučinski;
treći red: D. Samardžić, M. Berić i S. Janković  

Program koji je trajao sedamdesetak minuta, vodio je Miladin Berić i svaki učesnik je imao na raspolaganju 5 minuta da pokaže vještinu govorenja vlastitih humorističko-satiričnih tekstova. Pred publikom koja je bila izuzetno zahvalna i kooperativna, učesnici su nagrađivani smijehom i spontanim aplauzima.

Žiri u sastavu: Slobodan Janković, Mihajlo Orlović i Darko Samardžić je za pobjednika festivala proglasio aforističara Jovu Nikolića. Drugo mjesto su ravnopravno podijelili: Bojan Bogdanović i Ekrem Macić.
Laureati Smejade 2010.

Prema riječima umjetničkog upravnika i izvršnog producenta festivala Gorana Kljajića, namjera je da festival postane tradicionalan i da se animiraju svi faktori koji mogu pomoći u bilo kom pogledu oko organizacije narednih godina.       

              Aleksandar Čotrić pobjednik konkursa u Kačarevu              

Kačarevo, 1. april - Satiričar iz Beograda Aleksandar Čotrić pobednik je književnog konkursa za seriju aforizama na temu „Slanina“, koji je raspisao Turistički klub „Slaninijada“ iz Kačareva.

Žiri u sastavu Nenad Šaletić, Vladimir Stoicov i Zoran T. Popović, između više stotina prispelih aforizama, danas je odredio laureata kojem će pripasti plaketa i novčani iznos nagrade.

Priznanje će Aleksandru Čotriću biti uručeno u aprilu ove godine u Kačarevu, u svečanoj sali Mesne zajednice.

Konkurs koji je ove godine prvi put organizovan, bio je otvoren od 10. februara do 10. marta, a iz Turističkog kluba u Kačarevu su najavili da će postati tradicionalan.

Kačarevo je mesto u okolini Pančeva u kojem se dvadeset tri godine održava turističko-privredna manifestacija „Slaninijada“. Ove godine, tokom četiri dana održavanja manifestacije, Kačarevo je posetilo oko 90 hiljada gostiju.

 ŽIRI KNjIŽEVNOG KONKURSA
„SLANINIJADA“ KAČAREVO
                  Održan prvi Festival satirične priče u Beogradu                   

Prvi Festival satirične priče u Beogradu održan je  na Svjetski dan humora 1.aprila u Studentskom kulturnom centru, pod nazivom "Satirična priča na Dan šale - bez šale".

Na festivalu su učestvovati najpoznatiji domaći autori satirične priče: Milovan Vitezović, Vanja Bulić, Slobodan Simić, Momčilo Mihajlović, Đorđe Otašević, Bojan Ljubenović, Milan Beštić, Dragutin Minić Karlo, Dragan Uskoković, Bane Jovanović, Vesna Denčić, Aleksandar Novaković, Milan Mihajlović i Nenad Vučetić.

Sekcija satiričara UKS ističe da je njihova želja da Festival od sledeće godine postane međunarodni i da bude podsticaj za objavljivanje novog izdanja Antologije savremene srpske satirične priče, s obzirom na to da je prethodna, čiji je priređivač Vitezović, objavljena 1979.

Prvi Festival satirične priče je održan u znaku 150 godina od rođenja Antona Pavloviča Čehova.

                      Emitovana emisija  iz kulture FTV Sarajevo                     

   U emisiji iz kulture, «Dimenzija više», na FTV Sarajevu je emitovana dijaloška emisija «Da li smo zaboravili da se smijemo». Voditelj Dževdet Tuzlić i učesnici Ratko Orozović, humorista iz Sarajeva, Bojan Bogdanović, zenički aforističar, i Senad Bostandžić, direktor Centra za kulturu iz Sarajeva, razgovarali su o mjestu humora i satire u «ovom vremenu postmoderne u kome je sve moguće dok kolektivni identitet vrši presuru nad jedinkom...(Bogdanović).               

  Jednoglasno je konstatovano i to kako su mediji u Bosni praktično zatvoreni za sve oblike satire. Pojedinci su i sankcionisani zbog svojih misli. Zbog aforizma «Neki radikalni elementi prijete da nas zatruju osiromašenim (K)uranom», B. Bogdanović je, intervencijom «branioca» vjere, proglašen «opasnim bolesnikom» i izbačen iz medija u kome je godinama imao satiričnu kolumnu.

  Bojan Bogdanović  je pomenuo Antologiju aforizama BiH "Protesti moždane
mase" sastavljača Jove Nikolića, rekavši da je sigurno nešto najbolje što se
pojavilo u toj kategoriji kao i satirične listove Nosorog i Žikišon.

   Bard bosanskog humora, Ratko Orozović, sa sjetom je govorio o Enki Mehmedbašiću, Adiju Mulabegoviću, Cakanu Mulaliću, Lazzariju, Omeroviću i drugim veteranima bosanske satire. A potom i o tihom umiranju časopisa satirične provenijencije: Bockala, Kapidžika, Ježa...  Danas, na sreću, funkcioniše nova generacija elektronskih medija: Nosorog, Etna, Satirart, Žikišon, Jež, Osten, Totilist, koji su postali poprište poslenika duha, aforističara – majstora one «najljepše sinteze književnosti i filozofije» (po Fohtu).

   Direktor sarajevskog Centra za kulturu, Senad Bostandžić, osvrnuo se na komediju i druge pozorišne i kabaretske kategorije humornog i nezapamćenu inflaciju satiričnih tekstova.

Republika Srpska je pomenuta kao častan izuzetak gdje se još uvijek igraju komadi Petra Kočića, Sterije Popovića, Branislava Nušića...

   Emisija «Dimenzija više» je  emitovana 29. marta, na FTV Sa, oko 22, 40 minuta.

                 Aleksandar Čotrić na sajtu Džejmsa Girija iz SAD               

Na sajtu Džejmsa Girija iz SAD, priređivača nekoliko zbirki i antologija aforizama, sentenci i misli, autora iz celog sveta, na naslovnoj strani predstavljeni su aforizmi Aleksandra Čotrića.

Autor veoma posećene internet prezentacije je na adresi: www.jamesgeary.com napisao da je Čotrić zastupljen u njegovoj antologiji svetskih aforističara „Girijev vodič“, i citira, kako ističe, „vodećeg srpskog aforističara Aleksandra Baljka“, koji kaže da Čotrić „pripada vrhu srpske satirične književnosti“.

Džejms Giri napominje da je Aleksandar Čotrić zastupljen i u antologiji antiratnih aforizama „Srpsko tajno oružje“, koju je priredio Slobodan Simić, kao i u dokumentarnom filmu Borisa Mitića – „Dovođenja. Kako ste?“. Aforizme iz Čotrićeve knjige „Nedozvoljene misli“ na engleski jezik je prevela prof. dr Mirjana Matarić, uz stručnu redakturu Džejmsa Girija.

                               Oduševljena publika na Voždovcu                              

 
D. Puača, A. Baljak, V. Teofilović

Članovi Beogradskog aforističarskog kruga razgalili su publiku, uglavnom mlađeg doba, na književnoj večeri, održanoj 11. marta, na kojoj su govorili svoje aforizme o muško-ženskim odnosima, braku, neverstvu i erotici. Potvrdilo se da ovaj, pomalo zapostavljeni podžanr u srpskoj aforistici, ima veliki broj kvalitetnih autora koji su oduševili prisutne u amfiteatru Visoke škole elektrotehnike i računarstva na Voždovcu. Više od sat vremena posetioci su uživali u „vatrometu duha“ koji su im priredili Aleksandar Baljak, Aleksandar Čotrić, Slobodan Simić, Milan Beštić, Dragutin Minić Karlo, Vesna Denčić, Veselin Mišnić Lari, Bojan Ljubenović, Vitomir Teofilović, Vladimir Jovićević Jov, Savo Martinović, Dejan Milojević, Aleksandar Novaković, Miroslav Sredanović, Milko Grbović i Dušan Puača. Pročitani su i aforizmi Rada Jovanovića koji nije mogao da dođe iz Užica i iz zaostavštine Dragana Šušića.

Uspešno veče podstaklo je razmišljanja aforističara o priređivanju antologije aforizama na temu ljubavi i seksa, organizovanje festivala erotskog aforizma, kao i postavljanja kabaretske predstave.
Prethodno su članovi BAK-a, u istoj sali, održali Godišnju skupštinu udruženja na kojoj su usvojeni izveštaj o radu u 2009. godini, koji je podneo predsednik Aleksandar Baljak i finansijski izveštaj, koji je prezentovao sekretar Dušan Puača. Članovi Skupštine usvojili su novi Statut udruženja, usaglašen sa nedavno usvojenim Zakonom, i odlučili da u članstvo BAK-a prime autore koji to zaslužuju svojim radom. Njima će uskoro biti upućen poziv Upravnog odbora BAK-a. Razmatran je i okvirni plan rada za 2010. godinu u kojoj će po osmi put biti održan međunarodni „Satira fest“, koji će biti u znaku 150 godina od rođenja Antona Pavloviča Čehova.

 A. Č.
                Aforizmi Aleksandra Čotrića u poljskom časopisu               

Sreda, 10 mart 2010, Međunarodni Radio Srbija
BEOGRAD - Poljski časopis za kulturu "Kozirinek" (Kozirynek), koji izlazi jednom u tri meseca na oko 200 strana, objavio je u svom novom broju izbor aforizama Aleksandra Čotrića, koje je na poljski jezik prevela Olga Lalić Krovicka, saopštila je danas Sekcija satiričara Udruženja književnika Srbije (UKS).
Književni kritičar Tadeuš Zavadski je u književnom čsopisu "Akant", koji izlazi u poljskom gradu Bidgošću, objavio tekst u kome je Čotrića okarakterisao kao "jednog od najboljih srpskih aforističara". On je najavio da će čitaoci u Poljskoj uskoro imati priliku da potpunije upoznaju Čotrićevo stvaralaštvo, jer je u planu objavljivanje zbirke njegovih aforizama pod nazivom "Crna knjiga".
Časopis "Nadvisloće" (Nadwislocze), koji takođe izlazi jednom u tri meseca, predstavio je svojim čitaocima po dvadestak dvadesetak aforizama srpskih autora Slobodana Simića i Rada Jovanovića, u prevodu Krovicke.

Prema mišljenju Sekcije satiričara UKS-a, ovo je veliko priznanje za srpsku aforistiku, s obizrom da Poljska važi za zemlju u kojoj se pišu najkvalitetniji aforizmi. (Tanjug)

          Uručerna Vibova nagrada za satiru, Politika, 8. 3. 2010.         

Dobitnici Dragutin Minić Karlo i Srđan Dinčić

Dragutinu Miniću Karlu i Srđanu Dinčiću priznanje je uručio Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik lista „Politika”

Prestižna Vibova nagrada za satiru, koja se po tradiciji dodeljuje na dan rođenja Vladimira Bulatovića Viba, uručena je juče u prostorijama „Politike” u dve kategorije – Srđanu Dinčiću, najboljem mladom satiričaru, i Dragutinu Miniću Karlu, za ukupan doprinos novinskoj satiri. Priznanje, koje se sastoji od diploma, grafika Jugoslava Vlahovića i novčanog iznosa, laureatima je uručio Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik lista „Politika”.

Petar Mićković, predsednik žirija za dodelu Vibove nagrade i urednik vikend izdanja „Politike”, ukazao je na to da je Dragutin Minić Karlo autor deset knjiga (devet su iz oblasti satire), kao i to da je Minić zastupljen u brojnim domaćim i inostranim antologijama i zbornicima aforizama i satire, a, između ostalih, dobitnik je i međunarodne nagrade „Aleko”.

– Dragutin Minić je, baveći se novinarstvom, zaslužan i za osnivanje mnogih satiričnih i humorističkih rubrika u časopisima i novinama koje je uređivao, od TV Revije, preko kruševačkog „Grada”, pa sve do „Bazara” i „Ilustrovane Politike”, da bi „sigurnu kuću” našao kao jedan od urednika u „Ošišanom ježu”, i vratio se pod krov „Politike”, gde uređuje rubriku „Satirikon”. Ostao je i dosledan u novinskoj priči, koju krase zanimljivost i jezgrovitost izraza, uz neophodnu dozu humora, začinjenu aforističkim darom. Pored uredničkog poziva, Minić svoje britke aforizme ispisuje i u „Politikinoj” temi nedelje, rekao je Mićković. Glumac Pavle Minčić pročitao je aforizme Dragutina Minića Karla: Svojevremeno smo prešli Albaniju, sada su Albanci prešli nas; Kada je Tito ukinuo kralja, komunisti su povikali: To, care!; Imamo državni aparat za autogeno zavaravanje; Parovi se danas zabavljaju preko fejsbuka, to je najbolja kontracepcija…

Prema rečima Aleksandra Čotrića, člana žirija, Srđan Dinčić pripada samom vrhu mlađeg srpskog satiričarskog naraštaja, a nekoliko godina u kontinuitetu stvara i objavljuje veoma uspele aforizme koji predstavljaju spoj mladalačkog bunta i satiričarske zrelosti. Inače, Dinčić je široj javnosti poznat i kao učesnik ovogodišnjeg serijala „Survivor”, u kojem je poneo nezvaničnu titulu najduhovitijeg učesnika. Evo samo nekih od aforizama Srđana Dinčića: Bog sve vidi, zato je pop kupio džip sa zatamnjenim staklima; Političarima samo treba postavljati biste, golubovi će odraditi ostalo; Obećali su da neće biti praznih novčanika, i oni su svoje ispunili; Vlast nas je uhvatila za šiju, opozicija tvrdi da će sa njima biti drugačije– nije šija, nego vrat…

M. V
                               Rezultati konkursa Satirično pero                               

Stručni žiri 9. Međunarodnog književnog konkursa "Satirično pero",  koji po deveti put organizuje Kulturno-umjetničko društvo "Petar Kočić" iz Čelareva, završio je rad izborom najboljih priča i pjesama, izjavio je danas Tanjugu član žirija i predsjednik Društva Vladan Jovanović.

Jovanović je naglasio da su iz cijele zemlje, Republike Srpske, okruženja i inostranstva ove godine na konkurs pristigla 142 satirična rada.

U konkurenciji 64 prozna rada, najbolju satiru pod nazivom "Vođa" napisao je Tomislav Drvar iz Sombora, drugo mjesto je osvojio Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca, a treće Milivoje Jozić iz Novog Beograda.

Od 67 satiričnih pjesama najbolja pjesma je "Desetosuzje za Petrašina" Miladina Berića iz Banjaluke.

Drugo mjesto je pripalo Radenku Zečiću iz Bajine Bašte, a treće Đuri Šeferu iz Rume.

Proglašenje pobjednika i uručenje nagrada obaviće se 25. februara u Čelarevu na otvaranju jubilarne desete i tradicionalne međunarodne kulturne manifestacije "Kočićevi dani", koju svake godine u čast velikog srpskog tribuna Petra Kočića organizuje ovdašnje Kulturno-umjetničko društvo "Petar Kočić".

 Dragutin Minić Karlo i Srđan Dinčić - dobitnici VIB-ove nagrade 

Žiri za dodjelu "Vibove nagrade" u sastavu: Petar Mićković - predsjednik, Đorđe Dimitrijević, Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić i Nenad Vučetić – članovi, odlučio je da  ovogodišnji dobitnik bude književnik Dragutin Minić Karlo. Nagrada mu je pripala za ukupan doprinos novinskoj satiri.

    

           S. Dinčić            D. M. Karlo                                                                                   
Dobitnik "Vibove nagrade" Dragutin Minić Karlo rođen je 1942. godine u Kruševcu. Autor je 10 knjiga aforizama i priča, prevođen je na više stranih jezika i zastupljen je u domaćim i stranim antologijama. Minić je dobitnik najznačajnijih nagrada za humor i satiru u Srbiji - "Radoje Domanović", "Jovan Hadži Kostić", "Zlatni jež" i "Dragiša Kašiković", kao i međunarodnih književnih priznanja "Aleko" u Bugarskoj i "Vuko Bezarović" u Crnoj Gori.

Žiri "Vibove nagrade" u kategoriji za najboljeg mladog satiričara do 35 godina proglasio je Srđana Dinčića iz Sremske Mitrovice. Dinčić je rođen 1984. godine u Karlovcu u Hrvatskoj.Objavio je dvije knjige aforizama "Nešto nevešto" (2005) i "Kaktus, makaze i sitne nakaze" (2007). Zastupljen je u više zbornika kratke satirične forme. Epigrame i aforizme objavljivao je u "Ošišanom ježu", "Makedonskom ostenu", "Etni" i "Svetlosti".
U najužoj konkurenciji za priznanje koje se dodjeljuje od 1994. godine bili su mladi satiričari Goran Mrakić i Saša Milovanović.
Dosadašnji dobitnici Vibove nagrade su: Goran Gaćeša (1994), Zoran S. Stanojević (1995),Tomislav Marković (1996), Vladan Sokić (1997),Dragan Ognjanović (1998), Aleksandar Novaković (1999), Ninus Nestorović (2000), Slobodan Simić (2001), Aleksandar Čotrić (2002), Goran Dokna (2003), Sergej Skorupan (2004), Nenad Vučetić (2005), Aleksandar Stojadinović (2006), Bojan Ljubenović (2007) i Miodrag Stošić (2008).
"Vibova nagrada", koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, po tradiciji, dobitnicima će biti uručena na svečanosti 8. marta, na dan rođenja Vladimira Bulatovića Viba.

                              Rezultati konkursa Strumica 2010.                             

Žiri u sastavu: Veneta Kozareva-Bugarska, predsjednik, članovi: Pande Petrovski, Risto Filčevski,Trajče Bjadov i Aco Gogov iz Makedonije, objavio je rezultate konkursa na temu Karneval-erotika  XI međunarodnog festivala aforizama i karikature Strumica 2010.

Aforizam:
Zlatna plaketa: šifra" SOSA" - Stevan Kojić, Novi Sad, Srbija
Srebrna plaketa: šifra K 1 - Dimitar Atanasov, Kubrat, Bugarska
Bronzana plaketa: šifra Jagoda - Atanas Krlevski, Veles, Makedonija
Diploma:
Šifra VZ -Veselin Zidarov, Gabrovo, Bugarska
Sifra Ukrućeni aforizmi - Peko Laličić, Majdanpek, Srbija

Karikatura:
Zlatna plaketa: Rumen Dragostinov, Bugarska
Srebrna plaketa: Mihail Zlatkovski, Rusija
Bronzana plaketa: Špiro Džajkov, Makedonija
Nagrada Organizacionog odbora Strumičkog festivala: Valeri Aleksandrov, Bugarska
Diploma:
Nikola Angelkoski-Makedonija
Valentin Gorgiev-Bugarska
Ferol Murilo Fuentes-Kosta Rika
Dre Matijas-Belgija
Juan Camilo Lopera Aroyave-Columbija

                       Održana promocija knjige Izvajane misli 3                      

U svečanoj sali Ministarstva za dijasporu u Beogradu 21. januara predstavljen je  Zbornik aforizama “Izvajane misli 3”. Knjigu je objavio Centar za kulturu i umetnost iz Aleksinca kао i prethodne dvije. Priređivači su u zbornik uvrstili izbor aforizama savremenih satiričara iz Srbije i Crne Gore.
Zastupljeno je 58 autora sa ukupno 1160 aforizama na 242 strane.
O knjizi su govorili Vitomir Teofilović, Aleksandar Čotrić i priređivači Slavomir Vasić i Ivan Matejević.
Na promociji su učestvovali: Aleksandar Baljak, Dejan Milojević, Slobodan Simić, Aleksandar Čotrić, Savo Martinović, Dušan Puača, Đorđe Otašević, Nenad Vučetić, Vitomir Teofilović, Ljubomir Vujović, Branislav Bane Jovanović, Milivoje Jozić, Dragutin Minić Karlo, Ivko Mihajlović, Mitar Mitrović, Bato Milatović, Ivan Matejević, Slavomir Vasić, Dejan Pataković, Miroslav Sredanović i Miodrag Stošić.
Inače, ova promocija je izazvala prilično interesovanje, bila je veoma posjećena i o njoj su izvijestili razni mediji.

                                     Ježevdan u pozorištu Slavija                                    

 

U pozorištu Slavija  5. januara ove godine humorističko- satirični list Jež proslavio je 75 godina postojanja. U dvočasovnom programu, pred brojnom publikom, predstavili su se poznati humoristi, satiričari, karikaturisti i saradnici ovog časopisa: Radivoje Bojičić, Voja Ivanović, Ljubodrag Stojadinović, Zoran Nikolić Zozon, Dejan Pataković, Milenko Pajović, Jasmina Bukva, Aleksandar Stojadinović, Predrag Pjević, Miodrag Maksimović, Milivoje Jozić, Milko Grbović, Gane Milanović i zabavljač Šabanoti.

Domaćin večeri, glumac Srba Milin, govorio je o jubileju lista Jež, naglasivši da je ovaj list izašao preko tri hiljade puta.