NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

Počeo SATIRA FEST u Beogradu

Сатира фест у знаку 150. годишњице рођења Чехова

Најбољи српски афористичари и гости из региона, 40 писаца афоризама, књижевног жанра доминантног у српској сатири, окупиће се 7. и 8. октобра на Осмом међународном фестивалу хумора и сатире "Сатира фест 2010" под слоганом "Имам времена, пишем кратко". Како је најављено на конференцији за новинаре у Скупштини града, Сатира фест у организацији Београдског афористичарског круга протећи ће у знаку обележавања 150 година од рођења руског писца Антона Павловича Чехова.
 „На централној вечери, која ће се одржати 8. октобра у 19 сати у великој сали Градске општине Стари град учествоваће 40 афористичара из Србије, БиХ, Румуније, Црне Горе и Македоније. Такође, биће додељена награда "Вук Глигоријевић" за најбољи афоризам Божи Марићу из Бањалуке за афоризам: "1941-Nein! 1948 - Њет! 1991 - Јок! 2010 -Yеs!", награда за сатиричну причу "Шала" Милану Тодорову из Петроварадина и за сатиричну песму "Ендемуша" Миладину Берићу из Бањалуке“, рекао је селектор фестивала Александар Баљак.
У Удружењу књижевника Србије претходно ће бити додељено новоустановљено признање "Златни круг" за афирмацију српске сатире у свету. Добитници су  Дагмара Ана Луковић и Олга Лалић Кровицка из Пољске, Ганчо Савов из Бугарске, Фабрицио Карамања из Италије и Валериј Бутулеску из Румуније. Према речима Баљка, улаз на централно вече Сатира феста је као и ранијих година слободан. Он је истакао да је ова специфична манифестација на којој се људи смеју и аплаудирају на сваких пет секунди омиљена код наше публике. "Књижевне вечери сатиричара су феномен наших простора, тај контакт са публиком тешко да могу да остваре писци других жанрова", казао је Баљак. (Танјуг)


Цвеће на бисту Радоја Домановића

Делегација Београдског афористичарског круга у којој су били Александар Баљак, Саво Мартиновић и Дејан Милојевић положила је 7. октобра цвеће на бисту Радоја Домановића на београдском Калемегдану.
Овим чином започео је Осми међународни фестивал хумора и сатире Сатира фест 2010.

Одавању почасту великом српском сатиричару присуствовали су и Бојан Љубеновић, Александар Чотрић и Иван Вучетин, као и гост из Бугарске Ганчо Савов.
 


Округли сто о Чехову

У свечаној сали Министарства за дијаспору одржан је, у организацији Београдског афористичарског круга, Округли сто о Антону Павловичу Чехову.
Окупљене је у име Министарства поздравио државни секретар Миодраг Јакшић.
О великану руске и светске књижевности говорили су  Југославка Катић, Емилија Церовић-Млађа и Бане Јовановић, док је модератор програма Драгутин Минић Карло прочитао рад Витомира Теофиловића.
Посетиоци су уживали и у чувеној Чеховљевој причи „Чиновникова смрт“.

Своје сатиричне приче казивали су Душан Пуача, Слободан Симић, Александар Чотрић и Бојан Љубеновић.