NA PRVOM STE MJESTU

Portal za satiru

      Aleksandar Čotrić objavio dve knjige aforizama za decu

Satiričar Aleksandar Čotrić objavio je istovremeno dve knjige aforizama za decu - "Svojeglava knjiga" namenjenu uzrastu do 11 godina i "Dečja posla" za učenike starijih razreda osnovne škole, u izdanju "Aurore". Posle pet knjiga političkih i satiričnih aforizama, ovo su prve knjige Čotrića namenjene najmlađima, saopštilo je danas Udruženje književnika Srbije.
Recenzent "Svojeglave knjige" Milovan Vitezović ukazao je da autor "piše sa radovićevskim poštovanjem dece, ukazujući im puno poverenje i dajući im puno pravo u svemu", te da se "ovakve knjige pišu godinama, sa lepim osećanjima i umnom odgovornošću, sa posebnim zadovoljstvom i sa plemenitim ciljem".
Neki od 150 aforizama iz "Svojeglave knjige" glase: "Nisam slušao učiteljicu, pa mi je izvukla uši. Sada ću bolje da je čujem", "Dva i dva su uvek četiri. Zato je matematika dosadna", "Nije dobro biti najbolji učenik u odeljenju. Nemaš od koga da prepisuješ".
Autor pogovora za "Dečja posla" Rade Jovanović ocenio je da je "Čotrić napisao nadasve zabavnu, ali i poučnu knjigu o načinu poimanja stvarnosti i rezonu postojanja naraštaja koji nezadrživo dolazi" i da taj "svojevrsni 'Vujaklijin leksikon' obuhvata najširi izbor najoriginalnijih tumačenja i definicija brojnih pojmova, pojava, emocija na čotrićevski blagohumoran način". Među oko 200 aforizama su i: "Sve se slama snagom, osim ženskog srca. Ono se slama nežnošću", "Konji su bolji prijatelji nama, nego mi njima. Oni ne jašu svoje prijatelje", "Dobio sam ekološku ocenu. Čistu jedinicu". Knjige je ilustrovao novosadski crtač Mladen Oljača. (Tanjug)